Multidisciplinaire pijnbehandeling

DOOR MARIA BALSLEV LARSEN & LOUISE KJÆR MATZEN, FYSIOTHERAPEUTEN BIJ ALLEVIA - MULTIDISCIPLINAIR PIJNCENTRUM
 
Als fysiotherapeuten zijn we al lang op zoek naar een product waarmee we onze patiëntengroep kunnen helpen met hun lichaamshouding. In het verleden tapeten we onze patiënten in, maar nu hebben we een groep patiënten die in een heel laag tempo met hun spieren moeten werken en dat kan niet meer dan een paar uur per keer. Daarom is er geen goede oplossing voor deze patiënten. We hebben ook houdingcorrigerend elastiek gebruikt, maar ook daar was de trek aan de schouder niet optimaal en de druk in de oksel verergerde vaak het neurogene pijnbeeld dat we bij onze groep patiënten zien. We werken er naartoe dat onze patiënten zoveel mogelijk voor zichzelf kunnen zorgen, en als je dan om de dag naar een behandelaar moet om tape te laten aanbrengen, zijn we terug bij af.

Onze patiënten hebben al heel veel geprobeerd voordat ze bij ons in Allevia komen, een multidisciplinair centrum voor chronische pijn in het Mølholm-ziekenhuis in het Deense Højberg bij Århus. We moeten bij deze groep patiënten dus anders denken als fysiotherapeuten. De meeste patiënten hebben een vorm van zenuwproblematiek, waardoor de pijn min of meer blijvend is geworden. Soms heeft iemand zoveel pijnproblemen dat de houding duidelijk slechter is geworden. Mensen hebben de neiging om de hele wervelkolom (de rug) in te laten zakken, en veel mensen zoeken zelfs de foetushouding op. Zo richten zo nog meer schade aan in hun toch al ’versleten’/pijnlijke lichaam. We gebruiken het houdingcorrigerende shirt daarom als een belangrijke aanvulling op onder andere de oefeningen van de patiënten, maar ook voor de dagelijkse activiteiten. Veel patiënten kunnen hun activiteiten beter uitvoeren als de goede houding ’energie‘ vrijmaakt en ze zich kunnen concentreren op bijvoorbeeld een loopfunctie.

Ze mogen het houdingcorrigerend shirt steeds voor 1 week lenen en mee naar huis nemen. Omdat voor vrijwel alle patiënten met chronische pijn de beperkte mobiliteit een groot probleem is, zijn de modellen met ritssluiting heel handig, omdat die gemakkelijker zijn aan en uit te trekken dan het strakke shirt. De meeste mensen raken in de loop van een week genoeg geoefend om het shirt dagelijks vele keren te kunnen gebruiken, en ze merken daarbij dat de pijn aanzienlijk minder wordt.

Veel patiënten benoemen zelf dat ze zich ’gezonder’ voelen doordat hun lichaamshouding is verbeterd. Als de lichaamshouding van de patiënt eenmaal goed is, kunnen wij als fysiotherapeuten meer aandacht besteden aan de oefeningen voor de echte blessures/pijn. We zien duidelijk dat de lichaamshouding en de ademhaling twee van de belangrijkste aandachtspunten zijn bij vrijwel alle patiënten met chronische pijn. Als die niet optimaal zijn, hebben we als fysiotherapeuten niet veel mogelijkheden om een patiënt van zijn pijn af te helpen.

We hebben daarom veel vertrouwen in het houdingcorrigerende shirt. Wat veel beter is dan bij bijvoorbeeld een korset, is dat je je spieren voortdurend traint in plaats van ze passief te maken. Kinesiotape is goed, maar is lastig voor onze groep patiënten, omdat die de tape vaak niet zelf kunnen aanbrengen. Omdat het gaat om chronisch letsel/chronische pijn die niet zomaar voorbij gaat, kan deze tape ook niet 24/7 worden gebruikt. Wij bevelen daarom dit houdingcorrigerende shirt aan voor vrijwel al onze pijnpatiënten, of ze nu problemen hebben met hun schouders, bekken, rug, nek of borst.

 
Louise Kjær Matzen – Fysiotherapeut

Maria Balslev Larsen – Fysiotherapeut